27 november 2010

Raseri

Idag när jag åkte hem från jobbet så läste jag City och blev så himla arg. Här är sakerna som jag blev arg på:

  • Folk som hela tiden tjatar om att de stressar. Och som dessutom tror att precis alla har det likadant. Ni borde varva ner! Ingenting blir bättre av att ni stressar. Ni kommer inte hinna med mer heller. Snarare mindre. 
  • Trafikverket som vill höja broavgiften för Öresundstågen från cirka 50 kr/tåg till cirka 3000 kr/tåg. Hur tänkte de där?
  • Folk som har problem med romer. Vad i helsike är en rom? Hur ser man på en person att den är en rom? Romer har funnits här i hundratals år! En gång såg jag ett gäng tjejer som gick runt i såna där överdimensionerade zigenarkjolar. DÅ såg jag att det var romer. Men vem skulle kunna ha problem med dem? De ser ju bara helt fantastiska ut. Och det är ganska så rejält sällsynt. Det är inte som att de bor i husvagnar. Inte här och inte nu. Och nej, de vill inte ha ditt gamla silver heller.
  • Pia Sandin, VD Malmö city-samverkan som säger att vi blir lyckliga av att shoppa. Jag citerar: "Shopping är också ett fritidsnöje, det är inte prylarna man vill ha, utan upplevelsen."
  • Henrik Johansson, aktiv i nätverket En köpfri dag. Jag citerar: "Jag tror vi behöver en dag för eftertanke. Ta ett steg tillbaka och tänka på varför vi konsumerar så." Av risk för att låta klyschig men Hej i-landsproblem! Kom tillbaka när du flyttat hemifrån och levt på 5000 kr i månaden i några år, Henrik Johansson, så kan vi prata om shopping.
  • Poliser som dödar eller skadar ungdomar men aldrig åker dit för det. Det finns folk som är rädda för att polisen har börjat skapa en stat i staten i det här landet där de kan göra i princip var som helst utan att åka fast eftersom alla håller varandra om ryggen hela tiden. Vem litar du på mest? En polis eller en sjuttonårig anarkist? En polis eller en arab?
  • Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tycker att det ska skapas fler volontärjobb inom den offentliga sektorn. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tjänar 1,2 miljoner om året. Jag tycker att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth ska börja med att volontärjobba (ja och alltså inte få någon lön) i ett halvår eller så och om hon fortfarande tycker att det är en bra idé efteråt så kanske vi kan tänka på saken. För, jag citerar: "det är ju så roligt och du lär dig så mycket." Själv tycker jag det är rätt trevligt med folk som får skälig lön för sitt arbete. 
Andra upprörande saker som stått i tidningen i veckan:
  • Den fina nya lagen om att privata hyresvärdar inte behöver följa allmännyttan längre när de ska sätta hyrorna utan får förhandla lite som de vill.
  • Den andra fina nya lagen om att lokaltrafiken ska släppas fri på marknaden. Alltså, att vem som helst får starta bussbolag och köra lokaltrafik. Hej kaossamhälle, säger jag, då detta i teorin skulle kunna innebära att tio olika bussbolag kör med tio olika biljettsystem och tio olika slags busshållplatser. 
  • Att barn utsätts för sjukt mycket skräpmatsreklam då det är sådan reklam som sänds den tiden som barn tittar mest på TV. Detta kan då såklart få förödande konsekvenser i framtiden. Smart uträknat, tänker kanske vissa. Vem vill vara den personen som sitter och bestämmer sådant? tänker jag. Han/hon kommer nog inte uppnå nirvana inom de närmaste liven iallafall.
Så. Nu kan jag inte komma på mer för den här gången. Jag tänkte sätta mig och göra riktigt arg musik men jag hade inte kvar Reason på datorn eftersom jag formaterat hårddisken. Bajs.

2 kommentarer:

Göran Hådén sa...

Du har ju helt rätt i att många inte har möjlighet att konsumera särskilt mycket, men uppmaningen att konsumera mindre är riktad mot överkonsumtionen, inte mot de som inte har råd.

Läs gärna mer på http://enkopfridag.wordpress.com

Kristin sa...

Jo, det förstår jag också. Men det finns en allmän uppfattning i samhället idag att alla har ett val att konsumera, men så är det inte. Det finns fler människor än man kan tro som lever på eller till och med under existensminimum. Och ingen kan ju förneka att överkonsumtion är ett lyxproblem och mot sånt hjälper inte en köpfri dag. Det gäller väl snarare att skaffa sig en sund mentalitet till pengar överhuvudtaget. Men om ni får bättre samvete av att ha en köpfri dag, så fine.