14 augusti 2011

Prag (pre-bilkollaps)

Efter en dag och en natt i Berlin åkte vi vidare till Prag. Där var det stor skillnad mot för nio år sedan när jag var där sist. Inte en enda tiggare på Karlsbron och ingen annanstans heller. Bara massa fina bilar och shoppande människor. 

Autobahn.

Solrosfält i Tyskland.

När vi kom till Chili Hostel fick vi reda på att de hade fullt och att det hade ordnats plats åt oss på deras systerhotell Hotel Andél som inte låg riktigt lika centralt men väl var ett riktigt hotell med frukost och allt och vi behövde inte betala ett öre mer för det.Vi började med att klättra upp på berget.

Henrik kissar på berget.

Sen klättrade vi upp i Lilla Eiffeltornet.Där var det varning för nycklar och kameror och så fick man inte röka eller vara gammal.


I väntan på att bergbanan skulle gå spexade jag med den här statyn men han som skötte banan sa att jag inte fick det. Överlag var de väldigt förtjusta i att skälla på en när man gjorde saker som de tyckte störde ordningen eller gick emot normen (haha), som att sitta på golvet i ett köpcenter och liknande.

På bergbanan träffade vi ett indiskt-amerikanskt par som var trevliga och som tyckte att vi var duktiga på engelska.Sen gick vi på restaurang.

Man ser tydligt här vem som är bäst fotograf, hähä.

Nästa dag efter hotellfrukosten gick vi in till stan och satte oss på ett café.

Jag blev sur för att det inte fanns någon cider så jag beställde in en absinth. Och klockan var inte ens 12!

Fin blå låga.

Henrik var mycket fascinerad av Carl Sagan-look-a-liken bakom mig.

Sen gick vi och satte oss på Gamla Stadens Torg och väntade på att se det astronomiska uret köra sin show. Han som tillverkade det fick sina ögon utstuckna när han var klar med det för att han aldrig skulle kunna göra något lika fint någon annanstans.

På marken ser man saker man inte annars skulle se. 

Som de här fina strumporna till exempel.

Uret.

Båda de här kom fram och pratade med mig medan Henrik kissade i tunnelbanan under Republikens torg. Tjejen skulle nog sälja något till mig men när jag varken talade tjeckiska eller bodde i Tjeckien gav hon upp. Harekrishna-typen tyckte jag hade asnice stil och frågade om alla i Sverige såg ut så. Eftersom jag hade grön lång batikklänning och rosa sjal virad om mig var jag tvungen att svara nej på den frågan.

Jag och Franz Kafka utanför gamla judiska kyrkogården.Ser jobbigt ut.

De hade iallafall normala Herr Gårman, till skillnad från Berlin, men man fick bara cirka två sekunder på sig att gå över.

Henrik och Karlsbron.

Karlsbrotornet.

Från tornet.

I tornet.

Åt andra hållet.

På Karlsbron.

Ett av säkert tio brudpar vi såg där.

På andra sidan bron.

Slottet.
Här har folk låst fast sin kärlek.


Hotellet utifrån.

Inga kommentarer: