26 juli 2011

Om ljud

För dig som inte är så intresserad av tekniska grejer rekommenderar jag att gå direkt på den korta versionen längst ner.


Den långa versionen:
Igår hade vi en riktig pärs, Henrik och jag. Vi lyckades ägna hela dagen åt att försöka fixa bra ljud i bilen. Vi ska nämligen åka iväg på en liten biltur ett tag och tyckte inte det var så kul med originalstereon och -högtalarna från 1989. Vi köpte en nyare stereo på Marknadsbörsen för ett tag sedan och nu skulle vi "bara" koppla in den. Eftersom det inte var samma kopplingsanorning var vi tvungna att ha något slags adapter. Vi började med att åka ut till Biltema och Mediamarkt i Svågertorp men där fanns ingenting. Så då körde vi till Netonnet och köpte externa högtalare eftersom de gamla sitter inne i instrumentbrädan och inte går att få loss. Sen körde vi till Bilradiocentralen men de kunde inte hjälpa oss mer än att sälja en liten ISO-kabel (som kanske kunde funka) till ockerpris åt oss. Så körde vi hem och började klippa och klistra med kablar och gaffatejp men det kom ingen el till den jäkeln. Vi kunde inte fatta vad vi hade gjort fel. Vi började tänka att snubben på Marknadsbörsen kanske hade lurat oss och sålt oss en trasig stereo. Så då körde vi ut till det andra Mediamarkt på Stora Bernstorp där Henrik jobbade förut för att testa om den ens funkade. Vi tog in den i affären och kopplade in den där andra bilstereror var. Inga problem, den funkade fint. Då måste det vara något fel på vår koppling, tänkte vi och tog med oss en kille ut som fick kolla på det. Han sa att allt såg bra ut förutom en konstig "strömförstärkare" som vi kanske kunde knipsa bort. Så då gjorde vi det och bytte ut all gaffatejp till sockerbitar men inget hände ändå. Då fick Henrik gå in och köpa en ny bilstereo för att testa om den funkade istället men det gjorde den inte så han lämnade tillbaka den igen. Så körde vi hem, modfällda. Vi tänkte att om vi kopplar in den gamla stereon med de nya högtalarna så kan vi kanske köpa ett sånt där kasettband med en sladd på som man kan koppla till mp3-spelare och dylikt men på det sättet gick det inte att få något ljud alls eftersom den gamla stereon var alldeles för svag för de nya högtalarna. Nu insåg vi att allt vårt hopp låg på Christian som skulle komma förbi runt 21-tiden för att hjälpa oss. Vi gick och köpte mat. Så kom Christian och han och Henrik gick ut till bilen och strödde lite magi över skiten. Det var en töntig liten rosa kabel som var boven i hela dramat. Den funkade inte och förstörde därför tydligen alltihop. Så nu funkar det och helt plötsligt känns den här resan tusen gånger roligare än om vi inte hade fått det att funka. Puh! 

Den korta versionen:
Igår höll vi på hela dagen med att försöka fixa bra ljud i vår bil. Vi var klara ca 21.30.

Eftersom jag gjorde allt det där igår så hann jag inte göra något av det jag skulle göra, det vill säga städa och packa så det måste jag göra nu. Vi tar båten till Travemünde klockan 16.00. Tjo!

Inga kommentarer: