23 oktober 2012

Farliga grejer

Jag har sakta men säkert börjat byta ut alla typ hygienprodukter mot ekologiskt. Jag är uppfostrad med att tänka ekologiskt, typ när det gäller sopsortering och energisparande och sånt, men nu har jag tagit ett steg till! Men det är lite läskigt med exempelvis schampo och deo. Kommer håret bli fett efter en halv dag? Kommer jag lukta svett? Hittills tror jag det gått ganska bra. Googlade på ekologisk deo och hittade någon hälsotidning där de testat massa olika och betygsatt så just nu kör jag Rosenserien. Och det känns inte som att jag luktar svett än. Vad gäller schampo och balsam tipsade Carro om Urtekram. Finns i massa olika sorter. Jag tog tea tree för känslig hårbotten. Sen köpte jag ett nytt hårspray på Kick's. Vet inte hur ekologiskt det är men jag frågade vad de hade som var någorlunda miljövänligt och hon visade mig en som hette Blow Pro (fint namn eeh). Tyvärr luktar den väldigt mycket. Inte äckligt, bara mycket. Känns konstigt för mig som bara använder parfym när jag ska på festligheter, att gå runt och lukta massa strunt. Så nästa gång får det bli den andra hon sa. Den heter Lernberger Stafsing. 

I övrigt har jag börjat kontrollera innehållsförteckningen mer noggrannt. Försöker undvika sulfat när det gäller schampo (finns i nästan alla schampon) eftersom det är så starkt och slitande på håret. Hårprodukter innehåller ofta silikon (dimethicone) och mineraloljor (paraffin) för att göra håret blankt och fint. Men de lägger sig som ett skikt över hårstråna och är svåra att få bort om man inte använder ett sulfatschampo. Så naturliga oljor är mycket bättre om man vill ha glansigt hår eftersom de tränger in i hårstrået. Slutligen ska man undvika parabener eftersom de inte anses vara alls bra för oss. Parabener används som konserveringsmedel för att produkterna ska hålla länge. Det finns de parabener som anses vara mindre dåliga och de som anses vara väldigt dåliga. De mindre dåliga är etyl- och metylparaben och de värsta är butyl- och propylparaben. De sistnämnda får inte användas i produkter som riktar sig mot barn under tre år i Danmark men i Sverige finns inget sådant förbud. Dessa parabener tros störa kvinnliga hormoner och skada mäns fertilitet så det är ganska allvarliga grejer. Och dessa två finns i hur mycket som helst! Bodyshoplotion och Helosan var två grejer som jag råkade ha hemma som innehåller dem. Ja, det finns väl i typ all tvål, schampo och lotion som man köper i vanliga affärer. Illa!

Det var inte alls meningen att detta skulle bli så långt. Jag bara rycktes med. Hejdå.

4 kommentarer:

Hanna sa...

Urtekrams schampo och balsam är super! Jag kör just nu med deras Nordic Birch (även duschcreme) och mitt hår blir inte det minsta fett. Däremot testade jag deras deo från samma serie och den rekommenderar jag V E R K L I G E N inte:) Jag har också hört att Rosenseriens deo ska vara toppen!

Kristin sa...

Ja, har haft den några dagar nu och jag tycker den funkar riktigt bra! Har inte sett Nordic Birch. Ska kolla upp det nästa gång jag ska handla :)

M-a sa...

Bra initiativ, men jobbigt. Har du långa listan med dig när du handlar eller kommer du ihåg alla ämnen som inte ska finnas? Det var ju som en hel kemilektion det där :-)

Kristin sa...

Tja, nu har jag ju läst på ännu mer och hittat ännu mer saker man ska undvika så det blir svårare och svårare!